EN

Is Gouda geiten kaas?

Als groothandelaar van Europese producten mag de Gouda Holland-kaas niet ontbreken in jouw assortiment. Maar waar is deze Nederlandse klassieker van gemaakt, wat is het verschil tussen Edammer kaas en Gouda kaas en op welke wijze kun je deze delicatesse het beste serveren? In dit blogartikel vind je alle antwoorden.

Een unieke Hollandse kaas

Gouda Holland-kaas wordt gemaakt van echte Nederlandse melk van Hollandse koeien. Geen schapen dus.

De kazen rijpen minsten vier weken in Nederland op houten planken. De duur van de rijping bepaalt de karakteristieke smaak van de Gouda Holland-kaas. Een Gouda Holland-kaas is een volvette (48+), natuurgerijpte kaas met milde tot pikante smaak. Hoe langer de kaas rijpt, des te pittiger het karakter.

Goud Holland-kaas wordt al eeuwen op basis van dezelfde principes gemaakt en het ambacht van kaasmaken werd al generaties van vader op zoon doorgegeven. Voortdurende verfijning van het recept en ambacht heeft geleid tot uiterst smaakvolle kazen van constante kwaliteit.

Alleen kazen die volledige voldoen aan alle eisen van de BGA-erkenning, mag Gouda Holland-kaas heten. Nederland is één van de grootste kaasexporteurs ter wereld. Een echte Nederlandse Goudse kaas herken je aan het Gouda Holland-kwaliteitszegel.

Edam kaas vs Gouda kaas

De meeste bekende kaassoorten uit Nederland zijn Gouda en Edammer kaas. Beide kazen worden gemaakt van gepasteuriseerde melk. Toch zijn het twee compleet verschillende kazen. Hieronder leggen we je het verschil uit:

Edam

  • 40% vetpercentage
  • Droog en licht
  • Smelt niet snel
  • Goed snijdbaar

Gouda

  • 48% vetpercentage
  • Romige boterstructuur
  • Smelt bij verhitten
  • Kruimelt en scheurt snel

Hoe Goudse kaas te serveren

Gouda Holland-kaas is de perfecte kaas voor de garnering of als hoofdingrediënt van jouw culinaire creaties. Daarnaast is het de snack bij uitstek op feesten en partijen.

Serveer Gouda kaas in blokjes op een kaasplank of gebruik het in gesmolten vorm op sandwiches of door je stamppot. Doordat de kaas goed smelt zijn de toepassingen eindeloos.

100% Nederlands vakmanschap

Maak dit veelzijdige Nederlandse product vandaag nog onderdeel van je assortiment. Neem hier contact op met onze experts.

Table of Contents

Would you like to stay informed about the latest trends and developments within the food industry?

Then sign up now for our newsletter here.