EN

Lancering nieuwe podcast ‘Bloedband & Bedrijfsvoering

Aflevering 1: Squiby Foods – Ondernemen op gevoel

Het bedrijf maakt zich op voor de opvolging door de tweede generatie. Hoe kijkt CEO André Lesmeister aan tegen deze transitie van zijn Squiby Foods? Zijn vier zonen komen allemaal in aanmerking voor zijn positie. Hoe maakt hij hier een keuze in? In deze aflevering van ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’ neemt André je mee in zijn gedachten.

Sinds 1995 voorziet Squiby Foods groothandels in Azië, Afrika en het Midden-Oosten van Europese levensmiddelen. Voor hun opdrachtgevers verzorgen ze de inkoop, export en logistiek van deze mooie producten.

Verschillende inzichten

André onderneemt op gevoel. Als hij een kans ziet gaat hij ervoor. Zijn zonen hebben een andere benaderingswijze. Zij vertrouwen minder op het onderbuikgevoel, maar sturen meer op cijfers. Hoe gaat hij hiermee om?

Door zijn manier van ondernemen heeft hij in het verleden meerdere malen de deksel op zijn neus gekregen. Zijn omgeving vindt dat hij veel harder mag ondernemen, maar André gelooft in zijn manier van een bedrijf leiden.

“Nou ja, kijk je bent 25 jaar bezig en het is niet zo dat ik gewoon rustig achterover kan zitten en mijn schapen op het droge heb. Dat is niet zo.”

Met een andere attitude had het bedrijf misschien verder geweest dan het nu is, maar hij is blij met waar Squiby Foods nu staat.

“Ik doe gewoon wat ik leuk vind.”

Warmte als familiefactor

Kenmerkend voor Squiby Foods is het warme gevoel richting medewerkers, klanten en leveranciers. Het bedrijf streeft naar duurzame samenwerkingen omdat dit perfect past in hun langtermijnvisie. Medewerkers staan hierin centraal.

“Toen we 25 jaar bestaan hadden, zijn we bijvoorbeeld met z’n allen naar Dubai gegaan.”

Van zolderkamer naar multinational

Het succes van Squiby Foods de afgelopen jaren blijft niet onopgemerkt. Een aanbieding om het bedrijf over te nemen werd door André afgeslagen.

“Wat is er nou mooier als je iets opgebouwd hebt…wat dan voorgezet wordt door je kinderen.”

Hij maakt zich geen zorgen over zijn opvolging. Waar hij nu in het MT nog een veto-recht heeft, trekt hij zich op een gegeven moment helemaal terug uit het bedrijf.

“Uiteindelijk moeten zij het doen. Waar ik me zorgen om maak, is dat ik niet in de weg ga lopen.”

De ambities voor de toekomst zijn groot. Er zijn plannen voor een eigen pand en de tweede generatie wil hun diensten uitbreiden naar meerdere landen. Squiby Foods – ooit gestart op zolder en nu een multinational met het oog op de toekomst.

Beluister het gehele verhaal van André Lesmeister vanaf vrijdag 17 november op je favoriete podcastkanaal.

De podcast

Familiebedrijven zijn cruciaal voor Nederland. Samen zorgen ze voor een kwart van de omzet en werkgelegenheid in Nederland.

Met deze serie willen de makers ondernemers inspireren met boeiende verhalen van succesvolle ondernemers.

– Hoe is het om op te groeien binnen een familiebedrijf?

– Hoe maak je keuzes tussen family en business?

– Hoe borg je de continuïteit van het bedrijf?

Nick stelt de vragen die je zelf niet kunt stellen.

Abonneer je nu op de podcast ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’ en wees als eerste op de hoogte van nieuwe afleveringen.

Table of Contents

Would you like to stay informed about the latest trends and developments within the food industry?

Then sign up now for our newsletter here.