EN

Zijn bramen goed voor je?

Denk je aan de zomer, dan denk je al snel aan de zoete smaak van bramen. Samen met aardbeien en frambozen vormen zij ons zomerfruit. Maar hoe gezond zijn bramen eigenlijk? En kun je ze beter vers of uit de diepvries eten? In dit blogartikel vertellen we meer over deze mooie vrucht.

Wat zijn bramen?

Een braam is een zogenaamde verzamelvrucht. Het bestaat uit kleine bolletjes of deelvruchtjes. Net als aardbeien behoren bramen tot de grote rozenfamilie. De braam is sappig en heeft een zoete of friszure smaak. Dit maakt ze veelzijdig en daardoor goed toepasbaar in uiteenlopende dranken of gerechten.

Waarom zijn bramen gezond?

Bramen bevatten vezels en zitten boordevol voedingsstoffen.

Vezels zijn belangrijk voor onze gezondheid. Ze geven je een verzadigd gevoel na het eten en dragen bij aan een goede spijsvertering. Daarnaast verkleinen ze de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2.

Voedingsstoffen hebben wij mensen nodig om te kunnen leven. Deze stoffen zorgen voor de opbouw en herstel van het lichaam, voor onze energievoorziening en regelen allerlei processen in ons lichaam.

Welke voedingsstoffen hebben bramen?

Bramen bevatten veel voedingsstoffen. In onderstaand overzicht zetten we de belangrijkste voedingsstoffen voor je op een rijtje.

  • Vitamine C en E

Deze stoffen beschermen lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Vitamine C en E ondersteunen je immuunsysteem en verhogen je weerstand.

  • Foliumzuur (vitamine B11)

Vitamine B11 draagt bij aan je concentratievermogen en de geheugenfunctie van je hersenen.

  • Vitamine K

Deze stof helpt je botten bij het opnemen van calcium om ze sterk te houden. Daarnaast ondersteunt vitamine K bij de bloedstolling.

Zijn diepvries bramen gezonder?

Bramen zijn zowel vers als uit de diepvries verkrijgbaar. In vaste vorm en als puree. Niet alleen zijn diepvriesbramen goedkoper, ze zijn ook nog gezonder! Diepvriesfruit vriezen we namelijk direct in nadat het rijp is. Hierdoor blijven vezels en voedingsstoffen beter bewaard.

Waar komen bramen vandaan?

Van mei tot oktober zijn ze verkrijgbaar in Nederland. Wij kiezen ervoor om ze uit Servië te halen. Bramen gebruiken we veelal in gerechten tijdens de nazomer of de herfst.

Bramen zijn enorm gezond. Ze bevatten een groot gehalte aan vezels en voedingsstoffen. Daarnaast zitten ze boordevol vitamines en mineralen. Doordat ze zowel vers als bevroren beschikbaar zijn, kun je er het gehele jaar van genieten.

Table of Contents

Would you like to stay informed about the latest trends and developments within the food industry?

Then sign up now for our newsletter here.